Noorderlicht filmen/fotograferen met een GoPro

Geschreven door Steven (gopro4rent.be) - 03/01/2020

Wat is noorderlicht / Aurora Borealis juist?

Noorderlicht, of ook wel Aurora Borealis of poollicht genoemd, is een met het oog waarneembaar lichtverschijnsel dat vooral zichtbaar is in de hogere breedtegraadtes of boven de poolcirkel. Het noorderlicht is waarneembaar vooral in de winter op donkere plaatsen met weinig lichtvervuiling.
Desondanks dat het licht vaak goed zichtbaar is met het blote oog, is het toch niet altijd even gemakkelijk om deze mooie beelden vast te leggen met een camera.
Wil je toch deze mooie momenten vastleggen, en heb je een GoPro of overweeg je eentje te huren? lees dan verder, want met de juiste voorbereiding en instellingen, kan ook jij dit mooie lichtverschijnsel perfect vastleggen.

Wat heb je nodig?

In de eerste plaats heb je vooral een GoPro nodig met een sensor die zo gevoelig mogelijk is. Uit ervaring kunnen we zeggen dat je al mooie opnames van noorderlicht kan maken met een GoPro Hero 4 (silver/black edition). Wil je toch iets betere opnames? De nieuwere GoPro Hero 7 Black & Hero 8 Black edition toestellen zijn de meest geschikte GoPro's om hiervoor te gebruiken.
Heb je nog een iets oudere GoPro, bv. een Hero 2 of 3, of een nieuwere maar geen Black edition? Dan raden we je aan er eentje te huren, gezien het resultaat aanzienlijk beter is met de iets nieuwere/zwaardere GoPro's.

Naast de Gopro zelf, is het ook belangrijk dat de GoPro zo stabiel mogelijk staat, en dus zo weinig mogelijk beweegt. Zelfs indien je GoPro ingebouwde stabilisatie heeft, zoals het geval is vanaf de GoPro Hero 5. Een stabiele GoPro is belangrijk omdat in donkere omstandigheden je sensor meer tijd nodig heeft om gevoelige informatie vast te leggen, dus hoe minder je GoPro beweegt, hoe mooier het resultaat zal zijn!
Accessoires die je hiervoor het beste kan gebruiken zijn: Tripod (statief), monopod of eventueel ook en zuignap die je op je wagen/venster kan kleven. Heb je deze accessoires niet voorhanden? Probeer dan te improviseren door bv. je GoPro in de sneeuw vast te leggen, door klemmen te gebruiken,.. kortom: zolang de GoPro vast staat, komt het meestal wel goed!

Wat moet je nog weten?

Belangrijk om te weten, is dat in koude/extreme omstandigheden, de batterij van je GoPro minder lang zal meegaan. Om te voorkomen dat je batterij leeg is, raden we je aan om ofwel een extra battery backpack (hero 3/4) of wel om een extra externe USB batterij mee te pakken. (opmerking: met een Hero 8 dien je hiervoor het klepje aan de zijkant los te maken om aan je USB-C aansluiting te geraken, waardoor ook je SD kaart & interne batterij minder beschermd zijn. Bij de Hero 7 heb je een kleiner klepje voor enkel de USB & HDMI poorten, waardoor de batterij & SD beter beschermd zijn tegen de koude! (nieuwer is dus niet altijd beter)
Algemene vuistregel is dat batterijen gemiddeld dubbel zo snel leeggaan bij temperaturen onder de -10/15°C.

Samengevat:

Welke instellingen gebruiken?

De mooiste resultaten ga je waarschijnlijk behalen door het maken van een time lapse, of night lapse. Hiermee kan je achteraf eenvoudig een film maken door aaneenschakeling van je foto's genomen op een vaste interval.

Hoe stel je nu de GoPro zo goed mogelijk in?
Een aantal instellingen zijn specifiek per GoPro, maar in het algemeen kan je volgende richtlijnen gebruiken:

Modus: Night Lapse Mode



Wens je echter toch een film te maken, gebruik dan ook bovenstaande richtlijnen, en kies voor een zo laag mogelijke frame rate (bv. 24 fps). Hoe hoger je resolutie, hoe meer gedetailleerd, dus dat mag je zeker hoog laten staan. Let wel op: filmen verbruikt aanzienlijk meer batterij in vergelijking met een time lapse, dus zorg hier zeker voor voldoende batterijcapaciteit.

Heb je specifieke vragen of wens je eentje te huren? Neem gerust contact met ons op!

Enkele tevreden klanten