Gopro 8 Black Edition Review: beter als de GoPro Hero 7?

Geschreven door Steven (gopro4rent.be) - 08/12/2019

Wat is er nieuw

De grootste verandering van de GoPro Hero 8 tov. de vorige modellen, is dat de Hero 8 nu over ingebouwde montageklemmen beschikt. Hierdoor is een aparte behuizing (frame mount) niet meer nodig. Dit maakt het allemaal nog compacter en gebruiksvriendelijker. GoPro heeft voor de Hero 8 tevens ook nieuwe accessoires, zogenaamde "mods" uitgebracht, die vooral gericht zijn op de meer professionele gebruiker. Verder is ook de geluidskwaliteit sterk verbeterd waarbij vooral de onderdrukking van windgeluiden opvalt.

Nieuwe opname mogelijkheden

Zoals gebruikelijk, brengt elke nieuwe GoPro ook weer nieuwe opname mogelijkheden met zich mee. Voor de GoPro Hero 8 betekent dit dat we nu nog betere beeldstabilisatie krijgen (HyperSmooth 2.0), dat nu toch wel bijna Gimball waardig is. Voor video, is het nu ook niet meer mogelijk om te filmen in een resolutie lager dan 1080p. Jawel, U leest het goed: Slow motion opnames van 480fps met een resolutie van 720p zijn niet meer mogelijk. Wel heeft GoPro er voor gezorgd dat je nu 240 fps kan opnemen in 1080p, wat in de meeste gevallen meer als genoeg is voor slow motions. Gaan we naar de 4K resolutie kijken, dan merken we op dat je nu 60fps kan filmen: eindelijk voldoende is voor vloeiende actievideo's in 4K. Al moet je dan wel altijd zorgen dat je voldoende batterijen & geheugencapaciteit voorziet wil je dit langdurig gebruiken.

Voor de intensieve gebruiker, is het nu ook mogelijk om RAW foto's te verkrijgen in alle foto modi, zelfs als je in TimeLapse modus zit. In vergelijking met de Hero 7 Black edition, kan je nu ook kiezen om op te nemen aan 100 Mbps, de hoogste bit rate tot nu toe. GoPro gebruikt hiervoor ook de HEVC h.265 codec, waarbij je nu veel meer data krijgt voor dezelfde bestandsgrootte. Let wel: je hebt hiervoor een recente & voldoende sterke computer nodig om deze beelden te verwerken, want niet alle CPU's ondersteunen deze codec.

Betere software

De nieuwste GoPro komt ook met een nieuwere software versie. Belangrijkste nieuwigheid, is dat het vanaf nu mogelijk is om bepaalde "presets" of voorkeuren op te slaan per modus. Hierdoor moet je niet meer steeds je instellingen manueel configureren, en kan je dus sneller aan de slag. Ook de andere functionaliteiten zoals TimeWrap, live streaming en SuperPhoto zijn verbeterd.

Wat is er minder aan?

Uit onze eerste ervaringen blijkt dat de GoPro Hero 8 sneller warm wordt in vergelijking met de vorige toestellen. Tot nu toe heeft dit nog niet voor problemen gezorgd, maar bij langduring intensief gebruik, kan dit mogelijks wel een probleem worden. Ook belangrijk om te weten: je kan niet meer de lens van je GoPro 8 vervangen. Bij de vorige modellen (Hero 5,6,7), kon je steeds zelf het lenskapke vervangen bij krassen,.. dit gaat nu niet meer.

Verder moet de GoPro het ook weer met 1 aansluiting minder doen: het toestel beschikt niet meer over een mini HDMI uitgang, enkel nog over een USB-C aansluiting. Ook de batterij is verandert: technisch gezien past ook de batterij van de vorige Hero generaties (5,6,7) nog in de Hero 8, maar wil je optimaal gebruik maken van de zwaarste instellingen, dan heb je toch nog de batterij nodig specifiek voor de Hero 8. De nieuwe batterij heeft dezelfde capaciteit (1020 mAh) als de vorige, maar kan meer stroom afleveren, die de GoPro 8 nodig heeft in bepaalde gevallen. Je kan de nieuwe batterij herkennen aan de dunne blauwe rand.

Conclusie

Naar onze mening is de GoPro Hero 8 Black edition een geslaagde upgrade, zeker voor de iets meer geavanceerde gebuiker (waar dit toestel ook voor is bedoelt). Heb je al een GoPro Hero 6 of 7, en twijfel je om te upgraden? Doe het dan vooral voor de betere beeldstabilisatie, verbeterd gebruiksgemak en meer geavanceerde functies. Gebruik je (bijna) nooit de zwaarste instellingen, en heb je weinig last van schokkende beelden tijdens het filmen? In dat geval blijft het wel een stevige prijs die je moet betalen voor het nieuwste toestel.

Wil je de nieuwste GoPro eens proberen, of vind je het te duur om aan te schaffen?
Gelukkig hebben we hiervoor een oplossing: ook de nieuwste GoPro Hero 8 Black edition kan je bij ons voordelig huren!

Enkele tevreden klanten